ALEXANDRIA

dilluns, de gener 05, 2009

MAUS



Només puc justificar l'abandonament d'aquest blog amb el fet que estic una altra vegada en plena preparació d'oposicions i últimament els llibres que em toquen llegir són els del temari. Snif. Així que lectura lleugera en la seua major part per desemboirar-me i no deixar-me arrossegar pel desconsol opositor.

Maus és la història de Vladek Spiegelman, jueu polonès supervivent d'Auschwitz, explicada al seu fill Art, l'autor d'aquesta novel·la gràfica. Amb els personatges animalitzats (els jueus es representen com a ratolins, els alemanys com a gats, els francesos com a granotes, els polonesos com a porcs, els americans com a gossos...)
Al mateix temps que Vladek explica al seu fill com va ser la seua vida al camp de concentració i com va sobreviure a la guerra, l'autor va mostrant la difícil relació que té amb el seu pare, el fantasma d'un germà perfecte i desconegut per ell que va morir durant la guerra i amb qui se sent injustament comparat, el record de la seua mare suicida...

Per la part de l'Holocaust cap sorpresa. La novel·la repassa el drama que tots coneixem de manera cruel, amarga, amb un abisme generacional entre pare i fill que s'intenta salvar sense massa èxit.

Una d'aquelles novel·les que llegides actualment, en plena invasió de Gaza per part de l'exercit d'Israel, ens sumeix encara més en el desencant, l'estupor i la incomprensió més absoluta.

Etiquetes de comentaris:


Escrit per nimue :: 12:11 :: 5 Comentaris:

Vols dir-me alguna cosa?

---------------------------------------
EL INFINITO EN LA PALMA DE LA MANO



Fins ara només coneixia els llibres de poemes de Gioconda Belli que m'acompanyen i m'encanten des de fa molts i molts anys. I he de dir que aquesta novel·la no m'ha decebut gens ni mica. Amb el lirisme propi de la seua obra poètica, l'autora recrea com hauria sigut la vida d'Adam i Eva al Paradís, com haurien descobert el món, com haurien sigut expulsats i com haurien sobreviscut. El desconcert, la por, la curiositat, la certesa de la mort acabada de decobrir, la crueltat, la relació amb la Divinitat, les reflexions de la Serp, el despertar de la consciència, el desig de tornar a un Jardí que va esmorteint-se a poc a poc a l'horitzó mentre ells es desesperen i s'enfronten amb un món que els obliga a matar per sobreviure... La història comença en el moment en què desperta Adam fins la mort d'Abel a mans de Cain. Per escriure aquesta bellíssima novel·la l'autora va investigar en els textos apòcrifs de l'Antic i Nou Testaments i la va dedicar a les víctimes anònimes de la guerra d'Irak perquè en aquell lloc entre el Tigris i l'Eufrates, en algun moment, hi hagué un Paradís.

Etiquetes de comentaris:


Escrit per nimue :: 11:56 :: 1 Comentaris:

Vols dir-me alguna cosa?

---------------------------------------
STARDUST


De Neil Gaiman m'agrada tot el que fa. Com que no sóc una gran consumidora de còmics (que és com vaig conèixer Gaiman) m'agraden més les seues novel·les. Neverwhere, Coraline... I Stardust que és l'última que m'he llegit.

Possiblement alguns de vosaltres haureu vist la pel·lícula. Molt bonica i molt divertida però amb algunes llicències respecte el llibre...

Stardust és un conte de fades per adults dels que acostuma a escriure Gaiman. Tristan viu al poble de Muro que fa de frontera entre la tranquil·la Anglaterra i el País de les Fades. Un dia marxa va a la recerca d'una estrella caiguda del cel per conquistar la seua estimada Victoria. Però resulta que quan l'estrella cau del cel i s'estabella contra el món màgic de l'altre costat de Muro es converteix en una jove de caràcter difícil que no sembla molt disposada a acompanyar a Tristan al seu poble.

Pel camí hi ha bruixes que mengen cors per recuperar la joventut, pirates que naveguen pels núvols caçant llamps, fantasmes tristos, nens abandonats, arbres savis, flors de vidre, destins que canvien, secrets amagats, passions retrobades i un aire de melancòlica màgia que ens condueix a un final més o menys inesperat.

Per als que gaudeixen amb novel·les de l'estil de La princesa prometida.

Etiquetes de comentaris: , ,


Escrit per nimue :: 11:44 :: 0 Comentaris:

Vols dir-me alguna cosa?

---------------------------------------
IDRISS, LA NOIA DEL FIL DE SEDA



Hermínia Mas recrea una bella història d'amor en el marc meravellós de la ruta de la seda, entre Samarkanda i Bukhara. Idriss, filla estimada d'un comerciant de teixits i sedes, ha de casar-se amb un home que no estima per culpa d'una promesa i d'unes ànsies de venjança que l'emboliquen sense que ella siga conscient en un primer moment. Però en aquell mercat de sedes i gots de te apareix un jove nòmada que li ensenya a seguir el que el seu cor vol realment a pesar dels condicionaments socials i culturals. En algun moment ella desitjaria viure en un altre lloc on no s'hagués de casar amb qui no vol, on no la condemnaren a ser llançada des del minaret de la mesquita per adúltera. Però la bellesa del seu paisatge i el fil de seda que la manté unida al seu estimat la porten a un final veritablement màgic...

Etiquetes de comentaris: ,


Escrit per nimue :: 11:44 :: 2 Comentaris:

Vols dir-me alguna cosa?

---------------------------------------