diumenge, de juliol 13, 2008
FLOR DE NEU I EL VENTALL SECRET
Assutzena i Flor de Neu es converteixen en ànimes bessones mitjantçant un dels rituals xinesos que ens descriu l’autora quan són petites. Aquest vincle va molt més enllà del que pot existir dins dels seus respectius matrimonis i fins i tot dins de la seua família. Ser nena a la Xina no sembla ser cosa fàcil i així Assutzena, des de la vellesa, ens explica tota una vida de dolor i patiments: des de la descripció de la manera d’embenar els peus de les nenes per a que arribaren a tindre poc menys de set centímetres (descripció tan minuciosa i descarnada que reconec que em vaig marejar llegint-la) fins l’ansietat per un matrimoni concertat, el desig de tindre fills varons, l’angoixa i la culpabilitat de parir xiquetes, l’enclaustrament femení, les visites anuals al temple de la deesa, la comunicació entre elles gràcies al nu shu, llenguatge inventat per les dones i que els homes no podien ni llegir ni entendre, la recerca de la bellesa a través del dolor.
Gràcies al nu shu les protagonistes s’escriuen cartes brodades en el ventall de seda que comparteixen i així, a pesar de la distància, saben l’una de l’altra. Ventall que acaba conformant de manera exquisita i bella la trista i dolça història d’amor i amistat de la Flor de Neu i l’Assutzena fins que un error de comprensió en el missatge provoca la catàstrofe.
Reconec que tinc certa debilitat per la literatura asiàtica en general.
Però no sempre l’encerte.
Aquesta novel•la, per sort, és un grandíssim encert.
Recomane llegir aquest llibre acompanyat per un te de gessamí servit en tassa de porcel·lana blanca.Etiquetes de comentaris: literatura xinesa
Escrit per nimue :: 17:51 :: 2 Comentaris: ---------------------------------------